Характеристики на грижи за ягоди през есента: торене, подрязване, подслон. Как да подготвим ягоди за зимата, за да увеличим добивите

Характеристики на грижи за ягоди през есента: торене, подрязване, подслон. Как да подготвим ягоди за зимата, за да увеличим добивите

Ягода е ароматно, вкусно и витаминно зрънце. Той съдържа много микронутриенти, които са много важни за организма. Въпреки това, нарастващите ягоди причиняват проблеми. Бери е много капризна. За да получите добра реколта, трябва да се погрижите за ягодата още от есента.

Планът на събитията за август (къде да започне есенната грижа за ягоди)

Всички дейности са разделени на няколко етапа, за които всеки трябва да знае.

1. Старите листа се изваждат от храсталака.

2. Почвата се разхлабва.

3. Добавете торене.

4. Намалете леглата.

5. Процес ягоди от вредители.

Работата започва след прибиране на реколтата, когато плодовете престават да бъдат вързани. През този период се обработват храстите. За този ред трябва да се разхлаби, да се налива свежа земя. Факт е, че в процеса на растеж, корените на разсад са голи, което намалява плодородието на ягода. Без допълнително узряване, новите корени няма да растат.

Важно! Когато се засяват ягоди, опитайте се да не заспите сърцето.

Най-добре е да започнете работа в началото на август, а след това, докато настинките ще растат нова зеленина, с която храстите ще се зимуват. Разхлабете почвата много внимателно, опитвайки се да не повредите крехките корени. Можете да използвате малък градински инструмент.

Как да се намали старата зеленина?

По време на обработката на храсти, трябва да отсечете всички стари листа и мустаци, оставяйки само онези, които ще са необходими за по-нататъшно вкореняване. Ако времето за рязане се забави, то през септември е твърде късно да го направите. Достатъчно е само да се отрежат болните листа. Това е по-трудоемък процес, отколкото пълно отрязване на листата.

Всички събирани боклуци трябва да бъдат извадени от мястото и изгорени. Есенното подрязване е много важно за ягоди, така че не бива да го пренебрегвате. Той предпазва растението от заболяване, като не позволява да се развива върху храстите.

Важно! Подрязването не се извършва в прясно засадени храсти. Напротив, те се опитват да запазят чаршафите до зимата.

Защита от вредители и болести на ягоди през есента

Ягода е много нестабилна за заболявания, тя често е засегната от вредители, така че през есента се нуждае от допълнително лечение.

От зимуващите вредители леглото се третира с разтвор на карфофос. След процедурата, храстите са покрити с филм за няколко часа.

Бордо течност ще помогне за унищожаване на патогени. Използва се през есента, след прибирането на реколтата. Позволява се повторно третиране с меден хлорид.

Поддръжниците на традиционните народни методи се съветват да обработват ягодовите лехи със следното решение:

• дървена пепел – 2 супени лъжици. л;

• домашно приготвено растително масло – 3 супени лъжици. л;

• Оцет – 2 супени лъжици. л;

• течен сапун – 2 чаши;

• вода – 10 литра.

Всички съставки се смесват и леглото се третира. В този случай е необходимо да се мокри добре не само листата, но и земята под тях.

Как да се хранят ягоди след резитба

Храненето на ягоди се прави през целия сезон. Но най-доброто време за допълнително хранене е краят на плодът. През този период ягоди се хранят с органични. Можете да използвате пилешки тор, mullein, разреден компост, пепел. Използването на минерални комплекси се допуска само когато няма достатъчно органичен тор.

Как да подготвим тор правилно

Органите изискват съответствие с необходимите пропорции. Всеки има свои собствени тайни за подготовката на есенното хранене. Съществуват обаче общоприети норми, които трябва да се спазват.

• Птичи тор

Той служи за приготвяне на течен концентрат, който се използва не само през есента, но и през пролетта. Въпреки това, си струва да се помни, че птичият тор е много мастен, може да изгори растенията с грешна дозировка. Правилно развъждане на отпадъците се нуждаят от 1:10, където 10 е вода и 1 е отпадък. Получената смес се настоява за около два дни, след което се използва по предназначение.

Готов е инфузионен филтър и вода на почвата около храстите, като се опитва да не падне върху листата. Забелязва се, че след тази есен напускането на ягоди дава отлична реколта в следващия сезон.

• Mullein

През есента ягоди са много отзивчиви към горната превръзка с течен лечебник. Технологията на използване е подобна на употребата на птичи тор. Първо, сух Mullein разреден с вода, настояват, а след това напоени легла.

За да израснем суха коприва е необходимо и подобно. 10 части вода се добавят към 1 част от обработения тор. Налива се сместа в продължение на най-малко 24 часа, след което се прибавя 1 част от активен въглен или пепел. Готово решение се излива между редиците от ягоди.

• Дървесна пепел

Пепелта трябва да бъде в суха и течна форма. Суха пепел от пепел се поръсва по дължината на леглата със скорост от 150 грама на квадратен метър. За есенно хранене можете да разредите пепелта с вода. Полученият разтвор се излива под храстите. Консумацията на сместа е 500 мл на храст. Такава горна превръзка замества минералните торове.

Важно! За да се направи превръзка е необходимо за втората година от отглеждането на ягода. Наскоро засадените храсти не оплождат.

Септември е времето да се приготвят ягоди за зимата

През септември ягоди вече започват да растат листа. През този период растението се готви за бъдещия плодов лагер, така че грижите трябва да бъдат задълбочени. Ако горното превръзка на ягоди все още не е станало, тогава е време да ги стартирате. В този случай е необходимо да напоявате храстите, така че хранителната течност да тече в кореновата система. Поливането на ягоди продължава до падането, опитвайки се да подхранва растението с влага.

Освен това през есента е необходимо да се извършат редица работи за подготовката на ягоди за зимата. На първо място, е необходимо да се сгъсти почвата и междуредовите разстояния. Голямата земя без сняг и замръзване има разрушителен ефект върху състоянието на храстите. В региони, където такава зима не е необичайно, трябва внимателно да покриете храстите.

Добър подслон за зимния период ще бъде слама. Той не само ще държи снега на леглото, но и ще служи като органичен мулч. Ако няма такъв материал, може да се използва торф с компост. Някои градинари използват сухи листа, лапад, стъбла от царевица за покриване на леглата. Дебелината на мулчиращия слой трябва да бъде най-малко 5 см.

За тези, които не искат да се забъркат с биологичния подслон, днес има достатъчно покриващи материали на пазара, които успешно се използват върху ягоди.

Обобщение

В действителност, за да се грижи за ягоди през есента не е толкова трудно. Достатъчно е да разхлабите леглата, да поръсите земята, да изрежете стара зеленина, да ядете и да покриете. Всички направени работи директно зависят от реколтата от следващата година и от здравословното състояние на засаждането.

Важно е да запомните, че освен всички работи, ягодите се нуждаят от подмладяване, което се извършва веднъж на всеки четири години. Ако това не бъде направено, тогава количеството реколта ще намалее значително. Най-добрите предшественици за ягоди са пикантни билки, горчица, сайдер, лук, чесън и боб. Много е нежелателно растението да се засади след картофи, домати, патладжани, краставици и зеле, както и след цветя.

Есенната трансплантация се съчетава с подготвителни работи и се провежда не по-късно от септември. Важно е да запомните, че заводът се нуждае от достатъчно време за вкореняване.

Loading...