Как да отглеждаме здрава градина: защо листата от малини стават жълти през лятото. Какво да направите, когато листата на малина къдря и да се превърне в жълто

Как да отглеждаме здрава градина: защо листата от малини стават жълти през лятото. Какво да направите, когато листата на малина къдря и да се превърне в жълто

През есента листата от малини започват да стават жълти, това е естествен процес, който не бива да бъде тревожен. Но много градинари често се оплакват, че листата на храсталавото жълто и къдрене през лятото, преди узряване на плодове или по време на прибиране на реколтата. Това явление не се счита за норма и заслужава да се обърне специално внимание на проблема с пожълтяване на листата в малините.

Причините за пожълтяване на листата в малините през лятото

Има няколко основни причини, поради които листата на храстите започват да се оцветяват в жълто и да се обърнат:

1. Райска рапица от малини

Причината за жълтите листа често се превръща в основния рак на растението. Болестта, която засяга корените на малина, може лесно да се определи от външния вид и състоянието на растението. Преди всичко градинарят трябва да предупреди младите джуджета, които не се развиват, жълтия цвят на листата през лятото. На корените на такъв храст често можете да намерите болестни мехури. Растението губи своя вкус, става безвкусен.

Как да отглеждаме здрава градина: защо листата от малини стават жълти през лятото. Какво да направите, когато листата на малина къдря и да се превърне в жълто

Невъзможно е лечението да се лекува. Малините не се третират с химикали, храстите се изкореняват и изгарят.

Важно! В района, където се откриват повредени храсти, маслиновите насаждения не се извършват през следващите осем години.

Малини насажденията могат да бъдат защитени от рак на корена чрез провеждане на превантивни мерки:

 • Трябва да следим чистотата на леглата, да премахнем плевелите навреме, да разхлабим редовете между редовете.

 • По-добре е да засадите малини след бобовите растения.

 • Не преовлажнявайте почвата и кората, след напояването е необходимо да разхлабите почвата около храсталака.

 • При трансплантация на стари храсти те трябва да проведат преглед за заболявания. Посадъчният материал се накисва в продължение на няколко часа в разтвор на меден сулфат.

 • За да се предотврати болестта на корените, торове ще помогнат. Малините се нуждаят от навременното прилагане на фосфор-калиеви торове и хумус.

Прилагането на сложни мерки в борбата срещу раковите заболявания на рака може да спаси малиновата култура.

2. Жълтеница на малина

Обичайната болест на малините е жълта мозайка или хлороза, при хората – жълтеница върху малини, е инфекциозно заболяване. Тази болест бързо се развива и е в състояние да унищожи цялата култура в кратък период от време.

Определяне на хлороза в малини може да бъде състоянието на храсти и издънки във вегетационния сезон. Първите признаци на лезии се появяват веднага с появата на растежа на растенията. Листата на младите издънки стават жълти преди двегодишна възраст, апикалните пъпки страдат повече. Цветът на пениса, четките и миглите също се променя. Стрелите стават по-тънки и се разтягат, плодовете изсъхват.

В началния стадий на лезиите, листата не оцветяват напълно жълт, появяват се петна. Формата на самите листа не се променя, но те престават да се развиват и остават малки.

Как да отглеждаме здрава градина: защо листата от малини стават жълти през лятото. Какво да направите, когато листата на малина къдря и да се превърне в жълто

Жълтеницата на малина причинява общо потискане на храста, неговата производителност намалява, но пълната смърт не се случва.

Борбата срещу болестта трябва да бъде насочена към повишаване на имунитета на растението.

 • За засаждане се използва само здрав материал.

 • Навременно проверете храстите, идентифицирайте повредените растения и провеждайте лечение.

 • Трябва да се помни, че имунитетът на растението е значително намален, ако е засегнат от листни въшки и други смучещи насекоми. Пръскане срещу вредители.

 • Прилагане на минерални и органични торове за засаждане.

По-нататъшно развитие на болестта възниква по време на появата на плодове, когато листата напълно пожълтяват. След прибиране на реколтата заболяването накратко спира, но през есента курсът й се влошава.

3. Неинфекциозна хлороза на малина

Често заболяването на храста е свързано с климатичните условия и състоянието на почвата. Листата на малина пожълтяват и умират.

Неинфекциозната хлороза не възпрепятства растежа на здрави издънки, листата върху тях са по-големи. Цветята и четките от малини намаляват, плодовете придобиват лош вкус, често изсъхват. Засегнатите храсти на практика не растат на дължина, до края на сезона те стават силно удебелени.

Болестта е лесна за лечение, достатъчно е да се трансплантира храсталаците на по-подходящо място. Има неинфекциозна хлороза, дължаща се на мътност на почвата и голямо съдържание на калций в нея. На места с такава почва, преди засаждането, е необходимо да се увеличи алкалността на почвата.

В началото на лятото, насажденията са поръсени с течност Бордо, което има благоприятен ефект върху общото състояние на растенията. По време на вегетационния период е полезно да се приложи железен сулфат като тор за почвата.

4. Ръб на листа от малина

Болестта се причинява от патогенна гъба, която се установява от долната страна на листата. В края на пролетта могат да се намерят кафяви петна от долната страна на листа, което по-късно води до пожълтяване и падане. На стъблата и издънките на малини се образуват кафяви язви.

За целите на предотвратяването, пръскайте храстите с 1% разтвор на течност Бордо. Засегнатите растения са обект на унищожаване.

Комплексните мерки ще помогнат за предотвратяване на болестта:

 • През есента останките от всички листа се отстраняват и изгарят;

 • по време на сезона трябва да бъдат оплодени малини тор;

 • в градината, засадени по-устойчиви на сортове болести.

Как да отглеждаме здрава градина: защо листата от малини стават жълти през лятото. Какво да направите, когато листата на малина къдря и да се превърне в жълто

Извиване на листа от малина: причини и методи на лечение

Листата от малина често са изкривени по някаква причина, което показва увреждане на болести и вредители. С течение на времето установените факти за деформация на листа ви позволяват безопасно да се отървете от болестта и да получите пълна доходност.

1. Недостиг на микроелементи

Торзията на листа на малини често е причинена от недостиг на храна. Дефицитът на хранителните вещества, по-специално на бор, се проявява чрез деформация на листата. Премахване на проблема с храненето чрез хранене с борна киселина. За да направите това, пригответе разтвор за напояване със скорост от 5 грама борон на 10 литра вода.

Разсипването на листа отдолу и неговото усукване се наблюдава поради липсата на калий. Можете да помогнете на растението, като го хранят с пепел.

2. Гъбична антракция

Това заболяване води до усукване на листа на малини. Можете да разпознаете болестта чрез сиви петна, сухи усукани листа и неузрели плодове. Когато храста се нарани, всички болни издънки се изрязват, след което растението се напръсква с разтвор на течността от Бордо.

Как да отглеждаме здрава градина: защо листата от малини стават жълти през лятото. Какво да направите, когато листата на малина къдря и да се превърне в жълто

Общи препоръки: какво да правите, когато пожълтявате и завъртате малинови листа

Много заболявания на малина, които причиняват пожълтяване на листата и тяхното усукване, възникват вследствие на неправилното разположение на храстите и придобиването на нискокачествен посадъчен материал. Въпросът за засаждането на малини на площадката трябва да отговаря отговорно: да изберете сортове, които са устойчиви на болести и да подреждате правилно засаждането.

При първите признаци на заболяването не трябва да се използват химически препарати, по-добре е да се използват нежни вещества. Ако болестта прогресира, трябва да изкорените растението и да го изгорите.

Важно е да запомните, че шията на много болести е листни въшки, така че трябва да се борите срещу вредителя веднага след откриването. С началото на растителността храстите се поръсват с 1% разтвор на сместа от Бордо. За да успеете да култивирате малини, трябва редовно да отрежете издънки. Добрата вентилация на площадките се постига чрез отглеждане на перила.

Loading...