Как правилно да се грижи за череша през есента – съветите на опитни градинари. Грижа и подготовка на череши за зимата: торене, подрязване, обработка

Как правилно да се грижи за череша през есента - съветите на опитни градинари. Грижа и подготовка на череши за зимата: торене, подрязване, обработка

Невъзможно е да си представим градина без черешово дърво. Cherry принадлежи към устойчиви на студ култури, така че може да се отглежда в почти всеки регион.

Въпреки това, за пълно отглеждане, трябва да се грижи добре за дървото, особено през есента. През този период е необходимо да се подготви череша за предстоящата зима, да се третира от вредители и да се извършат редица важни мерки.

Подготовка на череши за зимата: какво, кога и защо

В началото на пролетта, цъфтежът на черешите е един от първите, затова за пълно заплождане е необходимо голямо количество хранителни вещества в почвата. За тази цел дървото се захранва. След събирането на цялата реколта е важно да се извършат редица дейности за подготовка на череши за зимата.

• Обработка на булото на растението;

• Напоително водно охлаждане;

• Приложение на торове;

• Обработка на дървесина от вредители и болести;

• Санитарно почистване и подрязване на леторасти;

• Замазване на дървесина.

В допълнение към всички гореизброени дейности, градинарят трябва непременно да мулчира куфарчетата, така че почвата да не се улавя. Това отрицателно влияе върху доходността. Въпреки това, когато мулчиране, трябва да се уверите, че мулч не пада върху дървото багажника, в противен случай гниене ще започне.

Есенната грижа за черешите включва плитка разхлабване на почвата, максимална дълбочина около 15 см.

Как да се хранят череши през есента

Най-горната превръзка се извършва след предварителното копаене на почвата в зоната на близкия цилиндър. След това направете последното поливане на водата. Опитните градинари препоръчват торене през есента, което оказва положително влияние върху растежа и плодовете на дървото.

Ако говорим за термини, тогава е желателно да се хранят череши през първата половина на есента. Забавеното прилагане на торове намалява зимната устойчивост на растението. Как да нахраним череша? За да се гарантира пълното хранене на дървото преди пролетта, трябва да следвате съветите на опитни градинари.

1. Есента е подходящо време за органично производство. През този период можете да захранвате череша с изгорялата оборска тор, птичи тор, компост или стърготини.

2. Също толкова важно е плодородното дърво да се храни с минерални комплекси за плодови и ягодови култури.

3. Фосфор-калиево торене е най-добре да се направи в изкопаване на веществото има директно върху корените на растенията.

Важно! Азотните торове и дървесната пепел трябва да бъдат оставени за изхранване с пружини. Тези съставки подобряват плодородието и цъфтежа на черешите.

Норми за прилагане на торове

Дървета до четиригодишна възраст се оплождат от тази схема:

• фосфат-поташ – 100 гр;

• Органичен – 15-20 кг.

Дърветата на възраст над 5 години се хранят малко по-различно, като изчисляват процента на торовете, както следва:

• фосфор – 400 грама;

• Калий – 150 грама;

• Органични – 40-50 кг на дърво.

Важно! Прекомерното нанасяне на торове може да увреди растението. Но ако дървото се оправя добре, всичко е направено правилно.

Обработка на череши от вредители

Черешите плодове, листа и издънки са много привлекателни за вредители. Опитни градинари препоръчват редовното третиране на дървото срещу насекоми, докато есенното пръскане е най-ефективно.

Какво да търсите при обработката:

• В допълнение към профилактичното пръскане, трябва да се извършва подрязване на болни и повредени клони;

• Ако има рани, от които венците тече редовно, е необходимо да се почистват и покриват всички пукнатини;

• Пръскането се извършва с появата на първото замръзване. За тази цел се използва разтвор на карбамид;

• Ако дървото е засегнато от вредители, възможно е да се включат сложни препарати за действие в сместа за пръскане.

Есенна грижа за череши: затопляне на багажника и омазняване

Въпреки добрата зимна издържливост на черешата, градинарят трябва да държи дървото срещу капризите на природата. В края на краищата, в условията на средната лента, студът може да удари неочаквано, което със сигурност ще навреди на младите дървета. Ето защо, изолацията на младите дървета е значително различна от останалите.

Как да се подготвим за зимните млади череши

Всички растения, чиято възраст не надвишава 4 години, се нуждаят от подслон. Тръбите са внимателно обвити във вестници, пликчета и след това са изолирани с лакник. Ако гризачите често посещават градината, препоръчително е да поставите фина мрежа около стъблото.

В такъв подслон младите череши не се страхуват от никаква слана.

Трябва ли да изолираме растенията за възрастни?

Възрастните череши не се страхуват от измръзване. Дъските на такива дървета задължително трябва да бъдат избелени, като към разтвора се добавя меден сулфат. След промиването на кората предпазва кората от вредители и вредните ефекти от слънчевата светлина. Процедурата трябва да се направи в края на есента, в противен случай дъждът ще измие цялото решение.

Подрязване на череши през есента

Есенната грижа за черешите включва подрязване на дърво. Ако е за извършване на всички правила, то тогава не само ще се подмлади на централата, но и увеличава производителността, спасява от вредители и болести. Трябва да премахнете сухи, счупени и повредени от болестта клони.

Как правилно да се грижи за череша през есента - съветите на опитни градинари. Грижа и подготовка на череши за зимата: торене, подрязване, обработка

Основни правила за подрязване:

1. Първият път, когато черешката се отрязва една година след засаждането.

2. Отстранете всички клони, които растат в короната, като я уплътните.

3. Всички раздели на парчетата трябва да бъдат обработени с градинска шлифовъчна машина.

Извършвайте изрязването на дървото на няколко етапа, като се опитвате да не премахвате наведнъж голям брой издънки. Процедурата трябва да се направи след падането на листата, но преди появата на тежки студове. Ако сте закъсняли с подрязването на череши, то е по-добре да го отложите до пролетта. Преждевременното подрязване оказва лошо влияние върху състоянието на растението.

Точното време за подрязване на черешите зависи от района на отглеждане и може да се различава. В северните райони резитбата се извършва не по-късно от средата на септември, но в южните ширини може да бъде отложено до ноември. Ако все още няма сняг и времето е рязко влошено, температурата е спаднала до -15 градуса, тогава всички интервенции трябва да бъдат отложени. Основното нещо е да не пропуснете момента, да изрежете дървото вече в покой.

Напоследък засадените черешови дървета не се режат през първата година. Но през следващите години се препоръчва редовно подрязване на есента.

През зимните месеци грижите за черешата включват процедури за почистване на снега от клоните. Освен това е полезно да покриете череша със сняг и поръсете с дървени стърготини. Тази процедура ще забави ранното цъфтеж, което намалява риска от замръзване от повтарящи се студове.

Обобщение

Не пренебрегвайте есенната грижа за череша. След прибирането дървото трябва да бъде подготвено за предстоящата зима. Всички усилия непременно ще се отплатят, а в бъдещия сезон растенията със сигурност ще харесат с вкусни плодове. Освен това самото растящо дърво намалява добивите.

Loading...