Makhrovost в касис: признаци на болестта. Методи за контролиране на изпотяване и превантивни мерки

Makhrovost в касис: признаци на болестта. Методи за контролиране на изпотяване и превантивни мерки

Няма по-полезни плодове от френско грозде.

Въпреки това е много трудно да се развие здрав храст и да се получи добра реколта.

Култивирането се усложнява от заболявания на касис и вредители.

Едно от тези болести, което напълно унищожава реколтата, е люлеенето (реверсията).

Венчелистчетата Това е опасно вирусно заболяване на ягодоплодни, което е по-често срещано в касис. Тя засяга почти целия Буш изцяло. Болестта причинява изгаряне на френско грозде до диво състояние. Понякога болестта постепенно намалява, но се завръща отново. Оттук и другото име на болестта – повтаряща се болест.

Какво е люлка на касис?

Причиняващият агент на това заболяване е вирус, който се движи по съдовете на храста и го повлиява цялостно. Открийте заболяването може да бъде в началото на пролетта, когато първите листа ще се разтварят. Вирусът може да бъде заразен с кори от касис във всяка климатична зона.

Признаци на болестта на френско грозде

Когато изследвате храсталака с вена, трябва да обърнете внимание на следните признаци на заболяването:

• Апикалните листа на издънките стават трилистни, груби и тъмнозелени – това е първият знак за регенериране на касис. Здрав храст има листа с пет зъби.

• Листата са удължени, без малки вени.

• Листата на здравословното френско грозде имат характерна миризма, повредена от махровърста на растенията, губят тази собственост. Листата не миришат.

Makhrovost в касис: признаци на болестта. Методи за контролиране на изпотяване и превантивни мерки

Ако болестта не е открита рано през пролетта, тогава по време на цъфтежа увреденото растение се разпределя от общите насаждения. Надеждността на диагностицирането на вируса е 100%.

• Структурата на цвета се променя в засегнатото растение. Цветята се израждат, стават брашневи и бръшляни.

• Цветните четки се опъват и получават люляк.

Makhrovost в касис: признаци на болестта. Методи за контролиране на изпотяване и превантивни мерки

Такива храсти не образуват яйчници и стават безплодни. Има частично поражение на касис с преглъщане. Такива растения имат здрави издънки, само върховете на стъблата са повредени. При болните растения, цъфтежът се забавя, плодовете се образуват малки.

Как се изпотява касисът

Разпръсквачът на болестта е червената акара, която трескава в касис. През пролетта вредителят преминава към здрави издънки, инфекцията възниква по време на хранене на акарите. Инфекцията прониква в тъканта на растението.

Заразяването с нахут се среща и в районите, където растенията не са увредени от червената акара. Други вирусни вредители също са носители на вируса:

• листни въшки;

• Акари от паяк;

• Бебешки буби.

Вирусната болест продължава през целия сезон и хибернация в самия завод. Ето защо източникът на инфекция е самото засаждане. Инфекцията навлиза в тялото на кърлежите и се прехвърля в други растения.

Често инфекцията настъпва по време на инокулацията на здраво растение на засегнатите резници. При резитба, когато няма междинна дезинфекция на градинския инструмент.

Важно! Издънките на касис, ухапани от махровите, не се отрязват!

Това, което е опасно, е люлеенето на касис

Махровост е много коварно заболяване, което често спира развитието му, като по този начин се маскира.

Засегнатите растения губят своята производителност, частично или напълно. Вирусната болест се развива дълго, постепенно. Добивите не падат веднага.

Ако болестта е влязла в градината чрез нов засаждане материал, тогава тези растения няма да дават плодове, ще бъде безплодно.

Важно! Източникът на инфекция е засегнат от храстовидни храсти. Всички заразени растения трябва да бъдат премахнати.

В тази ситуация не бива да се колебаете, трябва да действате по-смело и да замените посадъчния материал със здрави храсти.

Какво да направите, ако касисът е заразен с лястовиче

За съжаление, болестта не се лекува, всички болни храсти трябва да бъдат остъргвани. За в бъдеще може да се препоръча само превантивни мерки:

1. Засадете само здравият посадъчен материал на обекта. Всички разсад трябва да бъдат внимателно инспектирани за вредители.

2. Растителни сортове, които са устойчиви на заболявания.

3. Градинарят трябва редовно да пръска растението с имуностимулиращи лекарства.

4. Навреме, за да унищожите всички вредители на обекта.

5. Извършвайте превантивни мерки за борба с вредителите.

6. Почистете всички боклук под храстите.

Най-резистентните към терените са сортовете с ранно пробуждане на бъбреците, при които развитието на апикални листа спира по време на масово унищожение. Към тези степени е възможно да се носи: Памет Michurina, Wanted, Kent, News.

Как да се справим с червената акара

През пролетта е необходимо да се изследва храста и да се отстранят всички подути пъпки, в които вредителят се зимува. Ако снимането е лошо ударено, то трябва да бъде премахнато изцяло. Всички изсечени клони се изгарят.

Makhrovost в касис: признаци на болестта. Методи за контролиране на изпотяване и превантивни мерки

Срещу кърлежите прекарват няколко терапии с химически продукти.

• Първото лечение започва през пролетта, по време на миграцията.

• Вторият се провежда през първата половина на лятото.

Преместването на кърлежите при млади бъбреци се случва преди цъфтежа, тогава е необходимо да се извърши лечението с лекарства. Добре е за тези цели да се използват биологични продукти:

• Лепидоцит;

• Битоксидацилин.

При силна инфекция, когато никакви методи на борба не ви помагат, можете да прибягвате до химически лекарства.

• Fufanon;

• Акарин;

• Фитовърм.

Ако е необходимо, повторното третиране се извършва след пълната реколта, когато вредителят активно се умножава.

Топ дресинг за подобряване на имунитета на растенията

Отглеждане на френско грозде от мястото, от което се нуждаете, за да наблюдавате здравето й. Отрязва само онези растения, на които през последните 4 години няма признаци на кече.

Увеличаването на устойчивостта на растенията към вируса ще помогне да се оплоди. Правилното прилагане на торове ви позволява да растете здрави разсад, които ще дадат добра реколта.

За торене нанесете фосфор-калиеви торове. В допълнение към кореновата превръзка е добре да проведете листно пръскане със следните решения:

• Молибден;

• Манган;

• Бора.

Не увеличавайте дозата на азотните торове в хранителните смеси. Това дава напълно противоположен резултат. Растенията, напротив, стават уязвими към термичния вирус. След прибиране на реколтата храсталакът може да се третира с колоидна сяра.

Полезни съвети

  • Засадете нови храстови храсти вместо повредени до предишното им място, само за пет години.
  • На мястото на предишното засаждане можете да разчупите леглата, използвайки органични материали. За други култури вирусът на тери не е ужасен. Плодовете могат да се събират и ядат.
  • За да инспектирате насажденията трябва да бъде възможно най-често, за да се предотврати инфекцията на здрави храсти. Своевременното отстраняване на засегнатото растение ще повлияе положително на добива.
  • Навременното санитарно почистване ви позволява да следите състоянието на инсталацията. Вероятността за поражение намалява няколко пъти.
  • Систематичното правилно поливане помага да се регулира нивото на влажност около храсталака. Твърде влажната среда привлича повечето вредители.
  • За да се намали рискът от нараняване ще помогне за изкопаване на почвата около храста, събиране на плевели.

Loading...