Отглеждане на черен пипер – търпение и работа! Условия за получаване на силни посадъчен материал от пипер, начини за засаждане и грижи за растенията

Отглеждане на черен пипер - търпение и работа! Условия за получаване на силни посадъчен материал от пипер, начини за засаждане и грижи за растенията

Пипер има много положителни качества!

Тя дава празничен поглед към масата, е сочна и вкусна, е източник на много витамини.

В този рядък плод или зеленчук може да се сравни с него, но няма да е лесно да се отглежда богата култура.

Харесва топло време, в средната ширина се отглежда най-вече в оранжерия или с помощта на разсад.

Отглеждане на черен пипер - търпение и работа! Условия за получаване на силни посадъчен материал от пипер, начини за засаждане и грижи за растенията

Пипер е култура на кратък ден, което означава, че ако продължителността на един лек ден трае до 12 часа, тогава растението ще започне да дава плодове и това е от голямо значение за постигането на висок и стабилен добив.

Отглеждане на пипер. Избор на посадъчен материал, семена

Сорт

Разнообразието от семена от пипер е огромно, има много критерии при избора на сортове: цвета на плода, периода на зреене, условията на отглеждане, формата. Пипер – подходящ за засаждане сред декоративни насаждения. Има хибриди и сортове, предназначени за контейнери – удобно решение за тези, които желаят да отглеждат култури на прозореца или в апартамент. Какво трябва да се има предвид при избора на семена?

Хибридни или разнообразни

Тази характеристика е важна за тези, които използват най-вече семена, отглеждани сами. Ако опаковката има означение F1, знайте: отглеждани плодове – няма смисъл да се събират семена. По този начин се отбелязват хибридите от първото поколение, които не наследяват характеристиките на родовия сорт, когато се размножават с помощта на семена. Растенията, отглеждани от тях, ще бъдат напълно различни от това, което ви харесва. Семена от хибриди трябва да се купуват отново всяка година.

Но такива растения имат важни предимства:

1. Масата е много продуктивна, плодовете растат големи и вкусни;

2. Те се разболяват по-малко.

Период на насищане

Най-добре е да се засадят сортове пипер от няколко периода на зреене. По този начин е възможно да се извличат плодовете за дълъг период от време, което е от голямо значение, тъй като тяхното запазване на качеството е малко. Но е невъзможно да се отглежда по-късно пипер в райони със студен климат под откритото небе – в тези региони е по-добре да се използват ранни чушки, които могат да донесат добра реколта за кратко време.

За справка:

• Нарастването на ранните сортове се случва в рамките на 80-100 дни;

• Насищане на средно големи хибриди и сортове възниква над 115-130 дни;

• Късното узряване се случва около 140 дни.

Форма и маса на плода

Важно е да се има предвид, ако пипер е предназначен за пълнене (по-удобно е да се използват овални или сферични плодове глобули с дебели стени), както и за декоративни насаждения.

Плодовете на чушки са почти сферични, с овална форма, форма на паралелепипед, цилиндричен, конусообразни и продълговата, повърхността може да бъде гладка или леко издатина, с ясно видими по ръбовете на плода без тях. Например, сорта кок произвежда плодове кръгла форма на приблизително 5 до 6 cm, сладък банан – дълги и тънки (достигне 20-22 см). Обикновено появата на плода е описана на опаковката със семена.

Оцветяване на плодове

Плодовете на пипер изглеждат много привлекателни, но трябва да вземете под внимание факта, че растящите пиперкорки са боядисани в зелено и само след зреене получават цвета, присъщ на сорта.

Условия за отглеждане

Тази топлолюбива инсталация често отглеждат пипер в оранжерии или филмови оранжерии. Много хибриди са предназначени за отглеждане в оранжерия, но има много сортове за открита земя.

Характеристики на растението

В някои случаи е необходимо да се вземе предвид височината на растението – разликата в размера на храста е от минимален растеж от 30 см и до 170 см. Разнообразието може да изисква отстраняване на долните стъбла и страничните листа.

Отглеждане на черен пипер - търпение и работа! Условия за получаване на силни посадъчен материал от пипер, начини за засаждане и грижи за растенията

Може би ще бъде важно да бъдете устойчиви на някои болести, добива на растението или съхраняването на качеството на плодовете – за всеки вкус може да се избере разнообразие от черен пипер. Преди да засадите семената на пипер, трябва да решите за местоназначението на плодовете. Например, ако културата се използва главно в прясно състояние, препоръчително е да засадите растения с големи и дебели стени. Ако културата се използва за консервиране, изберете сортове с плодове с малки размери.

Има много различни характеристики, но те са индивидуални, основното нещо при избора на пипер е да запомните основните критерии за подбор:

1. Сортовете на пипер, е необходимо да се изберат, като се вземат предвид климатичните условия в региона. На юг, изборът е почти неограничен, е позволено да се отглеждат пипер късно, най-продуктивните сортове. Зоните в северната част на страната позволяват да се засадят главно ранни узряващи сортове, които дават плодове на 14-17 седмици;

2. Необходимо е да се отглеждат пипер през разсад, в откритата почва, за да сеят семената, няма смисъл, растението няма да има време да расте и да замръзне преди замръзване;

3. Трябва да решите, преди да закупите семена, които имате нужда от пипер – топла или сладка. Те се различават в своята култура и грижа. Освен това е необходимо да се реши кои плодове ще бъдат необходими по-малко и колко повече;

4. Устойчивост на растенията до атмосферни условия и болести. Има много устойчиви на болести пипер сортове;

5. Ако искате да имате вашите семена, не е необходимо да отглеждате хибриди, а сортове;

6. Необходимо е да закупите семена от пипер само в специализирани магазини и да ги попитате за сертификат за качество.

Отглеждане на пипер. Семена и засаждане (термини, торене, подслон, температурен режим, почви и др.)

За година или есента отглеждането на пипер в стаята, за да направите грешка при избора на сортове, които не се страхуват, защото разсад не са страшно спадане на температурата, както и за легла изчислява оптималния период сеитба трябва да бъде внимателно, като се вземе предвид времето и си място на пребиваване. Необходимо е да се отбележи времето, така че периодът от 60 до 80 дни да е преминал, преди почвата да е напълно затоплена.

Обработка на семена преди сеитбата

Вероятно производителят на семена вече е извършил лечението, но след това не боли, преди да посее семената, да се накисва за 10 минути в топла вода (40 градуса), добавяйки 3 мл пероксид към 100 мл вода.

Почвена смес за разсад

Най-добре за тази цел е плодородна, добре дренирана почва с киселинност 6.0-6.5. Можете да смесвате в равни части пясък, покупателна смес за разсад и плодородна черна почва в съотношение 1: 1: 1. Към сместа се добавя малко количество вермикулит – осигурява оптимална влага в почвата и разхлабва почвата.

Контейнери за разсад

Първо, необходимо е да се определи дали ще има клечки за разсад на чушки, или не. Кореновата система на пипер болезнено реагира на наранявания, след трансплантация разсадите са болни в продължение на 3-5 дни, отделни екземпляри изчезват. По-лесно е да покълнете семената и да ги засадите в отделни саксии, ако все още държите разсад, семената се засяват в една кутия.

Важно! Ако многократно използвате контейнера за посадъчен материал за посадъчен материал, той трябва да бъде дезинфекциран преди засяването. Можете да използвате белина или вряща вода, калиев перманганат е подходящ в силна концентрация, след това третиране резервоарът трябва да се изплакне с течаща вода.

сеитба

Почва смес се излива в контейнер, той хидратира и след това клечка за зъби съгласно 2×2 схема правят малки вдлъбнатини в тях намалиха семена и покрити с тънък слой на почвата. Културите трябва да бъдат покрити с филм и да бъдат прехвърлени на топло място. До появяването на първите разсад е необходимо температурата да се поддържа в рамките на 25-28 градуса. Когато се появи разсадът, температурата се повишава до 22-25 градуса през деня и 20 градуса през нощта.

След като разсадът образува 3-4 реални листа, кореновата система, която расте в саксиите, вече напълно ще овладее земята. Разсад в този момент трябва да бъдат трансплантирани, внимателно чушките се трансплантират в контейнери с обем от 0,5-0,7 l, в който те ще бъдат преди кацане на открито.

Отглеждане на черен пипер - търпение и работа! Условия за получаване на силни посадъчен материал от пипер, начини за засаждане и грижи за растенията

подсветка

Допълнително осветление за разсад от пипер е необходимо, той веднага реагира на липсата на светлина. Ако междината се удължи в разсад, тънките стъбла растат и листата стават по-блед, с малко светлина. Липсата на осветление намалява способността за асимилиране на хранителните вещества от земята. Колко плодородна е почвената смес, която сте приготвили с малко количество светлина, червените кълнове ще растат слаби. В екстремни случаи можете да направите без фитоламп, като използвате флуоресцентно осветление за осветление, включително над разсад от 9 до 20 часа.

поливане

Поръсете разсад с вода, която е останала за един ден при стайна температура, добре, ако има сняг или дъждовна вода. Ако е необходимо, почистете почвата, като не я оставите да изсъхне. В саксии с малки размери почвата бързо изсъхва, в сравнение с големите контейнери, поради тази причина е необходимо да се проверява ежедневно, сушенето на почвата оказва неблагоприятно влияние върху развитието на корените на пипер.

Хранене на разсад

Разсад на пипер за фураж по избор, най-важното – да се осигури необходимото количество светлина, топлина и хранителни почви. Ако все още сте решили да нахраните допълнителни разсад, използвайте един вид тор: биогорива или сложни съединения, които не съдържат хлор.

На възраст 40-60 дни (като се има предвид ранната зрялост), пиперният разсад е готов за засаждане в оранжерия, оранжерия или на открито.

Отглеждане на пипер. Грижа, торене

При отглеждането на чушки използвайте дейности, подобни на тези, използвани за домати.

Отглеждане на черен пипер - търпение и работа! Условия за получаване на силни посадъчен материал от пипер, начини за засаждане и грижи за растенията

Първият път, когато пиперът се напоява след приземяването на леглото, тогава трябва да се напоява след 4-5 дни. Ако има горещо и сухо време, тогава е необходимо водата да се регулира веднъж седмично. Този режим трябва да се спазва преди формирането на първите плодове върху растенията. Когато пиперът започне да масажира за известно време, спре да напоява, и го възобновете, когато храстите отново се появяват цветя.

Топли дресинг на черен пипер

Необходимо е растенията да се оплодят най-малко три пъти през летния сезон. Първият път, когато тази операция се извършва 15 дни след засаждането на разсад в градината. Следващият се извършва по време на поставянето на плода, а последният се произвежда в продължение на около две до три седмици.

Пипер превръзка за по-добро използване на листата тор (тор пръскане храстите с разтвор се разрежда с вода 1 до 2), като микроелементи се абсорбира по-добре, плодовете са оформени с права, и те растат равномерно.

Разхлабете почвата по-добре след дъжд, унищожавайки земната кора върху леглото. В горещ климат трябва да покриете леглото с черен пипер, за да предпазите растенията от изгарящото слънце.

Характеристики на грижите за растенията в оранжерията

Отглеждане на черен пипер - търпение и работа! Условия за получаване на силни посадъчен материал от пипер, начини за засаждане и грижи за растенията

Отглеждане на чушки в оранжерия също е по-добре с помощта на разсад. В началото на пролетта в нашите географски ширини, дори в оранжерия, почвата все още не е достатъчно топла за тази култура, а растенията могат да умрат. В оранжерия с нагрята почва, разсад могат да бъдат засадени през март, а за прости проекти периодът на сеитба е отложен до края на април. Почвата трябва да се затопли поне на 18 градуса. За тази култура е необходимо внимателно да се подготви почвата – тя трябва да бъде дишаща, богата на органична материя и плодородна. Не е лошо да добавите към него обраслия хумус или компост и да изкопаете леглата. Пипер перфектно се развива върху почви, където са били засадени тиквички, фасул или краставици.

За да пипер в оранжерията се развива добре е необходимо:

1. Организирайте достатъчно количество въздух за растенията – трябва да има температура най-малко 25 градуса и почвата трябва да се загрее до 18-22 градуса;

2. Необходимо е да се създаде допълнително осветление в оранжерията, което да е достатъчно за развитието на разсад от пипер;

3. Трябва редовно да напоявате растенията, за предпочитане сутрин и вечеря;

4. След поливане почвата трябва да се разхлаби;

5. Осигурете оптимална влажност на въздуха, в противен случай цветята могат да паднат и в резултат на това няма да получите реколта;

6. Вредителите, открити върху растенията, трябва незабавно да бъдат унищожени, така че всички храсти от червен пипер да не бъдат засегнати.

Отглеждане на пипер. Основните вредители и начини да се справят с тях

• Афиди. Вредителят, който често напада пипер, когато се намери, трябва да се пръска с инсектициди;

• Паяк акари. Растенията трябва да се третират с разтвор на течен сапун с вода, напълнена с лук, глухарче, чесън;

• Голи охлюви. Необходимо е механичното унищожаване на вредителя, опрашване на лехите с тютюнев прах и вар. В междурелкта, е желателно да се засадят магданоз, излее остатъците от кафе и водка кафе;

• Колорадов бръмбар. Активен вредител срещу вредители, с изключение на механичното унищожаване на бръмбара, помага за третирането на храстите с водна инфузия на флорентин.

Loading...