Ще запазим градината през зимата. Как да подготвим растенията за измръзване.

Ще запазим градината през зимата. Как да подготвим растенията за измръзване.

През зимата плодовите дървета и храстовите храсти от различни сортове се повредят в една или друга степен от замръзване, страдат от температурни колебания и други фактори. Тези съвети ще помогнат на аматьорските градинари, особено тези, които наскоро са започнали градинарство, за да запазят градината и да получат богата реколта в бъдеще.

На първо място, от студове: надземна част от растенията страда най-често. Ябълката и крушата са покрити с годишни клони и филизи, плодови торби, стволове и клони на скелетни клони. При плодовите дървета плодовите пъпки, както и краищата на годишните издънки често замръзват. При тежки зими горната част на каменните каменни дървета напълно замръзва през снежната покривка. Ако не е така, температурата на почвата може да падне до -9-16 ° C, а след това кореновите части на дърветата от различни породи се повреждат и дори умират (замръзват).

Освен това, много често се срещат опасни щети като слънчеви изгаряния, както и осакатяващи стволове и клони на скелетните клони. При измръзване на кората могат да се видят дълбоки надлъжни пукнатини с различна дължина. Кората по пукнатините се ексфолира от дървото, увеличавайки размера на раните. Преди всичко, дърветата страдат от това, което не завърши растежа им навреме и дървото не узря. Степента на увреждане зависи от възрастта, степента и от височината на дървото.

Бери култури също страдат от слана. В сняг и без снежна зимата, когато температурата на въздуха минус 13-16 ° С сериозно повредени или напълно замразяване ягодови насаждения, а през зимата с остри промени в температурата често умират малинови насаждения. За касис и цариградско грозде се характеризира с висока устойчивост на замръзване. Тяхната кореновата система може да издържа на температури до 18 градуса под нулата.

За увеличаване на издръжливостта на овощни дървета е необходимо да се създадат условия за интензивен растеж на растенията в началото на сезона на растеж и навременно приключване на дървения материал на процесът на зреене, натрупване на хранителни вещества през втората половина на растителността, последвано от преминаване към състояние на покой. Особено важно за това е оптималното равномерно снабдяване на растенията с вода през лятото и есента. При тези условия физиологичното състояние на дърветата и храстите значително се подобрява, което повишава зимната им устойчивост.

Отглеждането на една и съща градина с неравномерно или ограничено овлажняване и суша, напротив, влошава състоянието на растенията, които в резултат на това ранно приключване на растежа им. Преждевременното прекратяване на растежа намалява тяхната зимна твърдост. Ограниченият и неравномерен хидратация, като преовлажняване на почвата, градински води до повреди на кората на главния мозък стволовете и клоните разклоняващи слънчево изгаряне, за замразяване на кореновата система.

Азотни торове, прилагани в ранна пролет или късна есен в необходимите дози (600-900 грама на кв.м в зависимост от плодородието на почвата), също допринасят за подобряване на свойствата на тъкан, което намалява вредното въздействие на прегряване и намалява вероятността от увреждане на дървета. Адитивният тор подобрява процесите на растеж в растенията, насърчава натрупването на хранителни вещества, увеличава зимната устойчивост.

Фосфатните-калиеви торове повишават устойчивостта на кортикалните тъкани и камбиума към неблагоприятните фактори на околната среда. Дърветата, системно захранвани от тях (900 g фосфор и 120 g калий на една тъкан), са по-малко повредени от слънчево изгаряне. Опасността от зимни увреждания се увеличава след силно подмладяване на дърветата, в резултат на което растежните процеси се усилват и тъканите не узряват. Само умереното подрязване осигурява нормален растеж на годишните издънки и навременно прекратяване на процесите на растеж, което допринася за увеличаване на устойчивостта на замръзване.

Най-вече, зимните сортове ябълкови сортове от късна зрялост преживяват, особено Renet Simirenko, Idared, Jonathan; от есенните сортове – Renet Landsbergsky, Parmen gold.

Важен метод, който намалява увреждането на стъблото и клоните на скелетните клони на дърветата не е заразяването сортове стръв верни устойчиви сортове короната на дърветата. Висока зимна издръжливост сред сортовете ябълки се отбелязва: Антоновска, а сред крушите – горска круша. Frostbrokes и слънчевите изгаряния често увреждат череша, слива, кайсия. Ето защо е важно да изберете най-добрите сортове за охлаждане и зимуване за отглеждане. Също така трябва да се има предвид, че по-големи щети, отколкото ниско щамповане, се получават при дървета с високо щамповане.

За да се противопоставят замръзване крак и слънчево изгаряне на дърветата, е необходимо да се намали рязко колебанията на температурата в стволови кората на тъкан и клоните на слънчеви дни през зимата и пролетта, да ограничи достъпа до силна слънчева светлина към повърхността тъканите на кората. Заедно с образуването на дървета с ниски стъбла, това може да се постигне и по няколко други начина.

Късно есента (края на ноември до началото на декември) стволове и клони разклоняващи скелетни млади плододаващи дървета и избелване на 20% разтвор на варовик с добавяне на меден сулфат (два килограма вар, 500 г сулфат кофа с вода). Може да се прилага за бои на водна основа (BC-511, EVA-27А, WA-CN-577), който се прилага към повърхността на дърветата през есента, преди замръзване и ги пази до три години, за да се защитят срещу изгаряния. Препоръчително е да поръсите с мляко от вар цялата корона. Тогава защитени срещу слънчево изгаряне воля кората на клоните и ствола на дърво и плодове пъпки. Особено полезни спрей цялата короната на такива дървета като кайсия, череша, ябълка разновидности на зимата.

За да се предотврати повреждането на стволовете на младите дървета, се препоръчва да ги вържете с тръстика, стъбла от слънчоглед, царевица и гъста бяла хартия за зимата. Това е най-целесъобразно за чембероваъчната дърветата използват различни полимерни материали – перфорирани (отвори) млечнобяла полиетилен, които запазват своите механични свойства 4-5 години. Обвързването редовно се разхлабят, така че с разрастването на ширината на багажника между филма и на повърхността на кората на барел имаше пространство на 1-2 см. Това се прави, за нормалната обмяна на газ. Но най-добре е да се използва пластична мрежа, която продължава 5-6 години непрекъсната употреба.

Нецелесъобразно препасваха дървета прозрачни и твърди тъмно оцветени смола филми, покривен материал, тъй като след това получената “парниковия ефект” е много горещо кора. Така че при температурата на въздуха минус 2-3 температурата на кората може да се повиши до плюс 30, което води дори до смъртта на дърветата. За предпазване на стволовете от слънчево изгаряне и увреждане на младите дървета от гризачи, в никакъв случай не трябва да се използват масла и други вещества, съдържащи мазнини. Мазнината прониква в тъканите, нарушава обмяната на газове и води до смърт на кортикални тъкани, камбиеви клетки.

В безснежна зима с малко сняг, и за защита на кореновата система от замръзване (особено леки песъчливи почви) употребявани мулчиране дънери торф, стърготини, хумусен слой от 10-12 см. Ако спадна достатъчно сняг, това скочиха и се трамбова около ствола на дървото, да направи сняг шахти, инсталирайте щитове, така че когато размразяването на снега се стопи, водата не се оттича встрани. Грозде, лимонена трева, Actinidia, рози трябва да положат основите и покрива със сняг, дървени стърготини, торф.

Loading...