Тънкостите на засаждането на хризантеми през пролетта и есента: как да засаждате. Характеристики на грижата за хризантеми през целия сезон, подготовка за зимата

Тънкостите на засаждането на хризантеми през пролетта и есента: как да засаждате. Характеристики на грижата за хризантеми през целия сезон, подготовка за зимата

Хризантемата – красива есен цвете, щастливи ярки цветове на най-слана, когато всички растения в градината са избледнели. Порасна храст не е достатъчно трудно да се знае всички правила на засяване и грижи за розите в откритото пространство. За това и говорете.

Кога да засаждате хризантема в земята

Този въпрос е зададен от много градинари. И така, кога е правилно, през пролетта или през есента? Разсад от хризантема могат да бъдат засадени през пролетта, веднага щом заплахата от замръзване премине. В различните региони времето може да се различава, кацането да се случи около средата на май или началото на юни.

В райони с топъл климат деленките могат да бъдат засадени през есента. Ако зимата започне рано, тогава е необходимо да завършите работата преди първото замръзване. В противен случай кореновата система няма да има време да расте, растението ще умре.

За кацане изберете правилния ден, когато слънцето не е толкова горещо. Добре е да се засадят парчетата преди дъжд. На опитни градинари се препоръчва да не правят дупки, но специални окопи, поставяне на растения с граница. Между храстите остават от 20 до 50 см, което зависи от сорта.

Важно! Граничните хризантеми се засаждат по-близо една до друга, така че да образуват плътен ред. Между високите екземпляри остава повече пространство.

Ако засаждането се извършва през пролетта, тогава трябва да излеете храстите, така че влагата да попива добре почвата. Когато работата приключи, покрийте почвата около нея и покрийте растението с лутрасил. Когато разсадът е приспособен към новите условия, ще се появят млади издънки, а след това подслонът се отстранява. Този метод ви позволява да създадете правилния микроклимат, разсадът бързо се вкоренява.

Тънкостите на засаждането на хризантеми през пролетта и есента: как да засаждате. Характеристики на грижата за хризантеми през целия сезон, подготовка за зиматаЕсенното засаждане налага свои собствени правила. Растенията не се напояват, ако времето е мокро и дъждовно. Не забравяйте да отрежете сухи издънки на ниво 10-15 см от повърхността на почвата и мулчиране на храста със сухи листа. Когато снегът падне, той се хвърля в основната зона, за да се затопли допълнително.

Тънкостите на засаждането на хризантеми през пролетта и есента: как да засаждате. Характеристики на грижата за хризантеми през целия сезон, подготовка за зиматаКога да засаждате резници от хризантема

Ако имате издънки от хризантеми, тогава можете да ги корени по два начина:

· На открито поле;

· На перваза на прозореца.

В откритата основа почвата корени през пролетта, когато дневната температура е на +21 ° C. Засаждащият материал се избира от корена, тъй като страничните издънки не са подходящи за това. Отрязаните се нарязват с остър нож, а долната част се прави наклонена. За предварително засаждане подгответе градина на сенчесто място, за да наблюдавате необходимия микроклимат. Филизи са засадени в земята под наклон, се излива от дебелината на горния слой пясък 2-3 см. Целевата място е покрита с филм или teplichku. Вкореняването отнема от 2 до 3 седмици.

Важно! На постоянно място младите растения се прехвърлят през следващата година през пролетта. Те хибернират в оранжерия. През първата година пъпките трябва да бъдат отрязани, за да не се отслабват храстите.

На перваза на прозореца можете да корени издънките по всяко време на годината. За да направите това, изберете контейнер с дълбочина 15-20 см. Долният слой е направен от хранителна почва, а измитият пясък е покрит отгоре. Нарязани резници се поставят в пясъка, така че долният ръб да не докосва земята. Вкореняването се извършва в пясъка. Контейнерът с резници се отстранява на хладно място, където температурата се поддържа на 18-20 ° С. Почвата редовно се навлажнява, въздухът се пръска около резници. Вкореняването отнема около месец, след което младите храсти могат да бъдат извадени в градината и засадени на постоянно място.

Тънкостите на засаждането на хризантеми през пролетта и есента: как да засаждате. Характеристики на грижата за хризантеми през целия сезон, подготовка за зиматаСъвет! По-добре е през есента да се трансплантират младите хризантеми, за да се насладите на цъфтежа през следващата година. През първата година, храсти от студове са добре покрити със суха зеленина.

Как да се грижим за хризантемите в градината

Не са налице особени затруднения при грижата за хризантема, но някои моменти няма да навредят.

Как правилно да захванете хризантема

За да израснеш красив кълбовиден храст, трябва да захванеш растението над 8 листа. След такава процедура започва активен растеж на страничните издънки, които също се нуждаят от пришипке. Това правило обаче не важи за ограничаване на хризантемите, които вече растат с компактен храст. Ако те са допълнително извадени, тогава цъфтежа не може да чака.

Високите, широколистни хризантеми се изтръгват по различен начин. Апикалните издънки се скъсяват веднага щом достигнат необходимата дължина. Но страничните издънки са по-добре нарязани на корена, оставяйки само 3-4 от най-развитите. Ако това не стане, цветните кошници ще бъдат намалени, храстът ще расте и ще загуби своята привлекателност.

Съвет! За високите хризантеми е по-добре да се изградят подпори, които да поддържат издънките от вятъра.

Организация на поливането

Хризантема предпочита изобилно поливане, но не прекалено често. Ако влагата в почвата не е достатъчна, тогава издънките ще станат груби, цветята ще загубят привлекателността си. В дъждовния сезон храстите рядко се напояват, но почвата под тях редовно се разхлабва. В идеалния случай растенията се напояват под корена, така че капките вода не падат върху листата. Това може да доведе до различни заболявания, което намалява декоративния ефект на цветята.

Важно! При влажно време, хризантемите често са засегнати от гъбични заболявания, така че редовно се напръскват с препарати, съдържащи мед.

Трябва ли да храня хризантеми?

Ако искате цветята ви да задоволяват окото всяка година, тогава е необходимо хранене. Те се носят най-малко три пъти в сезон според следната схема:

В началото на растежа се използва амониев азот;

· В периода на покълване те се хранят с фосфор-калиеви торове;

· Запалете птичи тор или мелейн през есента.

Ако хризантемите са били засадени през пролетта, за първи път храненето се извършва 1,5-2 месеца след засаждането. Ако растенията са засадени през есента, непосредствено след засаждането, почвата е преплетена с птичи отпадъци.

Хризантемите добре възприемат както минерални, така и органични горни превръзки. Важно е само да се редуват между тях.

Важно! Ако времето е дъждовно, тогава се въвеждат сухи гранулирани торове. При горещо време е по-добре да се нахрани с течен разтвор, но преди това почвата е добре навлажнена.

Кога да трансплантация на хризантема

На едно място, храстът може да нарасне до три години, след което трябва да бъде трансплантиран. Ако това не стане, цветните кошници ще станат по-малки и самият храст ще се разболее.

Трансплантацията е планирана за пролетта. Старият храст е изкопан с пръст земя, разделена на няколко части, всяка от които е засадена на осветено място. Да се ​​грижи за младите хризантеми, както обикновено. През първата зима цветът е покрит със силни студове.

Тънкостите на засаждането на хризантеми през пролетта и есента: как да засаждате. Характеристики на грижата за хризантеми през целия сезон, подготовка за зиматаГрижа за хризантема през есента

Какво да правим с храстите след цъфтежа? Този въпрос е зададен от много градинари. Щом дойдат настинките, всички издънки са отрязани, оставяйки 10-15 см от повърхността на почвата. След това, храсталакът е покрит със сухи листа, допълнително покрити с лапад, ако се очакват тежки студове. Това правило обаче не се прилага за всички хризантеми, а само за корейски или малки цветни растения.

Големи цветя и високи сортове лошо хибернация на открито в средата на Русия. Как да запазите тези видове до пролетта? Майските растения се изкопават с пръст от земята и се съхраняват до засаждането. Можете да организирате хранилището по три начина:

· Поставете храстите в дървени кутии и съхранявайте при температура 6 ° C в светла стая, поддържайте влажност 80%;

· Инсталирайте растенията в мазето на земния под, където температурата не пада под 0 ° C;

· Изкопайте изкопа в земята, поставете в нея храсти, покрийте с дебел слой почва, след дъски или шисти.

Последният метод не е напълно удобен, тъй като е невъзможно напълно да се контролират храстите по време на фазата на съхранение. Често те са засегнати от заболяване.

Loading...