Албания – почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, карта

Албания - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, карта

Албания Намира се в западната част на Балканите, в югоизточната част на Европа. Той граничи със Сърбия, Гърция, Черна гора и Македония. От югозападната му страна се измива от Йонийско море със Западна Адриатика.

Населението на Албания е приблизително 3,5 милиона души, 95% от които са албанци. Другите националности, които го обитават, са черногорци, словаци, гърци и цигани.

Официалният език в тази страна е албански, но може да се срещнат и с италиански, гръцки и дори славянски езици.

Местната валута, наречена lek, е равна на 100 детски градини. В задната част на банкнотата от 100 до 5000 лева и монети в номинална стойност от 1 до 100 лева. През различните години са издадени банкноти със същото наименование, но с различен външен вид. Също така в Албания можете свободно да плащате с американски долари и евро.

Проучването на населението през 2010 г. показва, че мюсюлманите в Албания съставляват 48,8%, православните – 43% и католиците – 8%.

Албания – столицата и големите градове

Столицата на Албания Тирана става през 1920 г. Населението на мегаполиса е според официалните данни за 2010 г. – 386 420 жители, а според неофициални – почти един милион души. Неговото население по отношение на етническия състав е почти хомогенно, повечето от които са албанци. Градът е съвсем компактен и затова е приятен за туризъм. Около 80% от всички промишлени предприятия в страната са съсредоточени в него. В столицата има много малко архитектурни забележителности. Само в стария център на Тирана има някои традиционни ориенталски черти, запазени в оформлението.

Също така е възможно да се отбележи такива големи градове като Дуръс, Вльора, Берат, Лушня, Корча, Елбасан, Фиери и Шкодер.

Албания – почивки и екскурзии

Бреговете на Адриатическо море са прекрасно място за почивка на цялото семейство, особено в албанските хотели, разположени сред борова гора. Йонийско море се отличава благоприятно от останалите със своите малки плажове и кристално чиста вода. Албания е планинска страна и е известна и със своите езера. Почти всички градове имат собствено езеро.

В Албания можете успешно да комбинирате морските обиколки с исторически и културни. Тази страна, освен чистата, снежнобял пясък, природата, древната история и средиземноморския климат, предлага богата културна почивка.

Албания – атракции

Тирана е много красив космополитен град със свое уникално очарование. Постепенно се отървава от сивото минало и цветя точно пред очите ни. Има много очарователни уютни паркове, светли красиви сгради, галерии, развлекателни центрове и музеи. Разположен в сърцето на Тирана са красиви статуи, фрески и пирамидата, която е намерил вечен покой Енвер Ходжа. Въпреки факта, че Албания е имала комунистическо минало, в града има много религиозни сгради, църкви, които съдържат ценни стенописи и икони.

Не е далеч от столицата, Crouy, стои средновековен замък Skandenberga настаняване на двата музея и в близост до произведенията на замъка възстановени Османската базар, където можете да си купите сувенири и местни занаяти.

Не по-малко интересно е и крепостта Розафа, построена преди римското завоевание. През 1913 г. тя участва във военни операции.

Един от най-древните градове на Албания е Берат. Архитектурните му паметници са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство, а самият град е като музей на открито. Берат често назовава града с хиляди прозорци, защото има само забележителни паметници на Османската империя.

Магическият град Саранда е подходящ за тези, които мечтаят за романтична почивка край морето. Разполага с доста развита туристическа инфраструктура и достъпни цени. Приятната атмосфера незабавно пленява пътниците! Луксозните брегове, живописните улици и ненадминатите пейзажи ще бъдат запомнени за дълго време след романтична почивка.

Но не само се ограничавайте до брега, защото има толкова много красиви места в Албания. Почти във всяко село или град можете да намерите очарователни пейзажи, очарователни къщи и живописни църкви с древни икони и стенописи.

Например в Berduotchi можете да наблюдавате живота на чапли, къдрави пеликани и други еднакво красиви птици. Никой не може да остане безразличен към планинския пейзаж, цвета и културата на местните села, изследвания, достъпни и интересни археологически обекти като изоставен град Аполония и римския амфитеатър в града Dyurossi.

Можете да се разхождате в албанските планини, например, на масива Торони или в северната част на страната до Алпите.

Също така има прекрасни маршрути за велосипедни пътувания, през зимата можете да сноуборд и ски. Освен това, има много планински реки, така че можете да отидете на рафтинг, каяк или кану-каяк изпълнява, но на места, където реката е по-спокоен.

Албания – времето

Климатът в Албания е умерено субтропично Средиземно море. Горещо сухо лято (през юли +24 +28 C) и влажна студена зима (на север +6, на юг + 14C). Температурният режим зависи от това докъде се намира местоположението над морското равнище. Тъй като в някои части на страната през зимата има до -20 ° C, през лятото не е по-висока от + 10 ° С.

Утаяването спада в размер 600-800 мм годишно, като най-голям е броят на пролетните и есенните периоди. В планинските райони, на надморска височина от около 1000 метра, снежната покривка може да продължи няколко месеца.

Времето в Албания сега:

Албания - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, картаАлбания - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, карта

Албания – кухня

В Албания се предпочитат месо (агнешко, говеждо), риба (пъстърва и шаран) и зеленчуци. По едно време огромно влияние върху местната кухня има славянска, турска и гръцка кухня.

Трябва да се опитате ястия като националната kukurech, fargesa тиранина, шиш-кебап, сладолед и сладки akullore оризови питки. Лято дава предимство на краставица супа и измамник.

Албанците предпочитат много силно кафе, това не трябва да се забравя, когато поръчвате в местен ресторант.

От алкохола, белите вина са най-добри. Любителите на по-силни алкохолни напитки ще бъдат удовлетворени, като вкусиха вкусове на херинга на билки, местни ракии и плодови ликьори.

Албания – интересни факти

Албанците достатъчно странно потвърждават казаното не с кимване, а с разтърсване на главата от една страна на друга. Негативният им жест съответства на нашето “да”, т.е. кимване на главата. В Тирана и други големи градове, това не е толкова често, но в провинцията хората са верни на традициите си, така че често има объркване между туристите и местните жители.

Албания – регистрация на виза

Гражданите на Руската федерация, които са решили да посетят тази страна от 30 май до 31 октомври, не се нуждаят от виза (през този период е възможно частно посещение в продължение на 90 дни).

Ако има виза от категория D за която и да е от страните от Шенген или виза за категория С на шенгенски граждани, не се изисква албанска виза. Ако няма такива документи, трябва предварително да се погрижите за съответната виза. При частна покана, цената му ще бъде от $ 5, бизнес визата ще струва $ 20.

Албания – Посолство

117049 Москва, ул. “Митная”, д. 3 кв. М 8
Тел. 230-77-32

Карта на Албания

Албания - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, карта

Loading...