Саудитска Арабия – почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, карта

Саудитска Арабия - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, карта

Най-голямата държава на Арабския полуостров е Саудитска Арабия. Типът на устройството е царството. Страната разделя границите си на север с Кувейт, Ирак и Йордания, на изток – с Обединените арабски емирства и Катар, на югоизток – с Оман, а на юг – с Йемен. Водните граници минават покрай Персийския залив и Червено море. Трябва да се отбележи, че страната не се характеризира с точно очертана територия.

Саудитска Арабия често се свързва с джамии, главните от които са в Мека и Медина. Те са свещени места на исляма.

Основното богатство на страната е огромното количество нефтени находища. Износът на черно злато се превръща в господстващо положение в икономиката на държавата. Този сектор представлява 75% от общия брутен продукт.

Саудитска Арабия е населена с 28,68 милиона души, от които 90% са араби, а останалите са азиатци и източноафриканци. Ислямът стана преобладаващата религия. В страната тя се признава за държавна форма на религия. Популяризирането на други догми е забранено. За посещение на чужденци, а не мюсюлмани, е неприемливо да посетите основните храмове. Съблюдаването на традициите се наблюдава от местната религиозна полиция – мутава.

Официалният език е арабски, а валутата е Саудитска реалност. Тя е равна на 100 халолама. Ставката е около 1 евро до 4,75.

Саудитска Арабия – столицата и големите градове

Столицата на Саудитска Арабия е Риад. Неговото население е 4,87 милиона души. Това е огромен град, чието име означава “мястото на дърветата и градините”. Наистина има много зеленина.

Преди това тези територии са обитавани от номадски араби. Но до 18-ти век се формира центърът Уахаби. Около него бяха присъединени към съседната земя. Така че имаше държава с столицата на Рияд.

Населението на града започва да расте бързо след 50-те години на миналия век. Приходите от нефт превърнаха това място в модерен развит метрополис с луксозни сгради. Тук масата на небостъргачи, както и разработването и реализацията на грандиозни проекти се смятат за норма на живота в столицата.

Най-високата сграда в столицата и в цялата страна е сградата Burj al-Mamlyak. Сега тук беше изграждането на огромно метро, ​​което ще бъде второто след метрото в Мека.

Характер на Саудитска Арабия е концентрацията на по-голямата част от населението в градовете. В допълнение към столицата има голям брой градове, които се характеризират с Джеда, Мека, Медина, Даммам, Хафтхи и други.

Саудитска Арабия – екскурзии

На първо място сред видовете туризъм в страната са посещенията с цел поклонение на светилища. Поклонниците станаха основният източник на печалба от туристическия бизнес. Милиони вярващи идват в “страната на две джамии” всяка година.

В допълнение към религиозния туризъм Саудитска Арабия привлича възможността да се запознае с великолепните културни ценности, които са оцелели и оцелели в продължение на много векове.

Традиционната е плажна почивка на брега на морето и залива. Горещото слънце целогодишно дава възможност на туристите да се наслаждават на златист пясък и да попаднат в топли води.

Посещаващите бизнесмени също съставляват значителна част от гостите на страната. Сключването на бизнес договори с местни фирми е отлична възможност за развитие на бизнеса.

Саудитска Арабия – атракции

Гостите на страната се препоръчват да посетят Музея на Рияд. Има безплатен вход. Има експозиции, които запознават туристите с културата и традициите на Саудитска Арабия. Тук те получават специален достъп, за да гледат други исторически паметници на страната.

В град Дирая има интересни разкопки на джамии и дворци.

Град Джеда, разположен на Червено море – главното пристанище на страната. Това е най-мощният индустриален център на държавата. Той е наречен “град на статуи и пазари”. Високият фонтан с височина 312 метра се превърна в основна атракция.

В страната има 140 джамии, като всяка от тях е културно и национално. Те са уникални в очертанията, така че те са уникални.

Мека и Медина са духовните столици на исляма. Хадж събира милиони вярващи тук, достъпът до тях е строго забранен за представители на други вероизповедания.

Саудитска Арабия – времето (климат)

Основната част от територията на страната е заета от пустини и полу-пустини. Съответно климатът тук е изсъхнал и горещ. На арабския полуостров летните температури постоянно са около 50 градуса. Сняг попада в планински райони, но не ежегодно.

Най-студеният зимен месец е януари. По това време средният температурен индекс е приблизително + 15 градуса в планинските райони, а в пустините – +30. Но през нощта може да има рязко охлаждане дори в пустинята, след което термометърът ще спре на около 0 градуса. Това се дължи на физическите характеристики на пясъка, който е способен незабавно да отделя топлината, получена през деня.

Има много малко валежи. За една година броят им е само 100 мм. Дъждовете са възможни само в края на зимния период или началото на пролетта.

Времето в Саудитска Арабия сега:

Саудитска Арабия - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, картаСаудитска Арабия - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, карта

Саудитска Арабия – кухня

Кухнята на тази страна се формира под влияние на исторически особености, както и на природни и климатични условия. Тук, както във всички арабски страни, традициите са свещено уважавани. Продуктите, използвани за готвене, са общи за всички мюсюлмани. Дори дребни разлики, дължащи се на етническото разнообразие, се отнасят най-вече до незначителни аспекти на готвенето: добавяне на подправки или морски дарове.

Мюсюлманите изобщо не ядат свинско месо. Ето защо говеждо месо, риба, птици и яйца се приготвят тук. Любимата храна е пърженото месо, приготвено на въглен или тиган с добавка на голямо количество растително масло.

Традиционно ястие е месото на “шут” (“kultra”). Най-често това е агне или птица. Шистовият кебап тук има името “tika”. Често приготвена самобръсначка (“shvarma”). “Кебап” – маринован шиш кебап от говеждо или агнешко месо, не оставя безразличен гурме. Съществуват около сто варианта за подготовка на кебап и всяка от тях е творба на кулинарно изкуство.

Като цяло месото е много обичано тук. Приготвя се с цели трупове, парчета или нарязана форма. Plov (“maklyube”) е една от любимите ястия на местната кухня.

От зеленчуци до месо се сервират патладжани, чушки, тиквички. Популярни месни супи. Те са много дебели, а основната съставка е боб.

Подготовката на различни сортове птици е широко разпространена. Тя се задушава с добавяне на доматена паста или сос. Има много различни рецепти за готвене патици, пуйка, пиле, пъдпъдъци. Те са пълнени с ориз или зеленчуци, печени или печени на скара.

Оризът е основният вид гарнитура. Също така е необходимо да имате салата от пресни зелени зеленчуци на масата за хранене.

Източната кухня не може да се направи без подправки. Лук, чесън, подправки са съставки, които придават на всяко ястие вкус и аромат.

Източните сладкиши (десерт) са известни на всички. Лукум, халва, захаросани плодове – тези деликатеси са се радвали да бъдат обичани не само от местното население, но и от любителите на целия свят.

Кафето стана традиционно питие за разговор. Подготвя се по специален начин и се консумира с миниатюрни чаши. Тъй като местната напитка е много силна, туристите, които не са свикнали с нея, са по-добре да ограничат използването й.

Саудитска Арабия – интересни факти

В Саудитска Арабия стандартите за поведение са напълно различни от западните традиции.

За чуждестранните наемници има и презрение. Хората, които работят под наем, се третират като роби. Допустимо е да ги включите в най-трудната и мръсна работа. Дори нападение. Майсторът няма да бъде съден, ако физически накаже небрежния изпълнител, дошъл от друга държава.

Полигамията е норма на живота тук. Бракът с непълнолетни също е естествен, както и нормалният брак. Възрастовата квалификация в това състояние, за да се ожени, не съществува. Съдбата на дъщеря й се решава от родителите й, независимо от личните й желания. Самият пророк Мохамед бил ангажиран с 6-годишно момиче на име Айша. Ето защо има мюсюлмани, с които да се направи подобен пример.

Жена в Саудитска Арабия е напълно безсилна. Жестоката жестокост е често срещано явление. Докаже, че фактът, че бие съпруга си е изключително трудно, така че най-често такива конфликти остават без надзор от страна на властите, дори ако жената и напишете изявление за оплакване.

Саудитска Арабия – обработка на визи

За пътуване до Саудитска Арабия трябва да издадете виза. Типовете визи са както следва:
• Работа,
• Студент,
• Транзит,
• Бизнес,
• Гост,
• Група (за поклонници).

Всяка обиколка се организира от акредитирана компания. Туристическите визи не се предоставят за тази страна.

Следните документи трябва да бъдат изпратени в Центъра за заявления за визи:
• Паспорт и граждански паспорт,
• Формуляр за кандидатстване (попълва се на английски и руски език),
• Снимки,
• Билети, включително хотелски резервации,
• За жените – копие от брака или потвърждение за родство с мъжа, който я придружава на пътуване.

Цената на визовата такса е 56 долара.

Саудитска Арабия – Посолство

В Москва посолството на Саудитска Арабия се намира по протежение на 3-та Неаполимовска Лейн, къща 3. Телефон: (+7 095) 245-3491.

Карта на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии, снимка, карта

Loading...